Praktische tips

 

Op deze pagina vind je een aantal praktische tips voor je verblijf op Curaçao. Mochten er daarna nog vragen zijn kan je die altijd aan ons stellen!

Meenemen naar Curaçao

* Zonnebrand en aftersun

* Muggenspray (minimaal 25% deet) Voor kinderen tot 2 jaar moet je voorzichtig zijn met deet.

* Een middel tegen insectenbeten.

* Tabletten tegen wagen- en zeeziekte als je van plan bent om naar klein Curaçao te gaan varen.

* Pet of hoed.

* Luchtige kleding. Ook ’s avonds koelt het nauwelijks af dus een vest is bijna nooit nodig.

* Snorkelset en waterschoenen, maar deze zijn op Curaçao ook te koop.

* Sportsandalen, gympen of andere gemakkelijke wandelschoenen.

* zie de website NaarCuraçao.com voor tips. 

Vervoer op Curacao

Taxi’s zijn duur, Openbaar vervoer is beperkt, lopen, fietsen en brommerrijden is gevaarlijk door het gebrek aan voet- en fietspaden, de slechte wegen en de slechte straatverlichting. Daarom is een huurauto de beste manier om het eiland te verkennen.

Auto huren Curaçao
Er zijn veel autoverhuurbedrijven op Curaçao, maar ze zijn niet allemaal even betrouwbaar. Wij werken samen met verhuur maatschappijen waar we zeer goede ervaringen mee hebben. Vraag hiernaar.
Een internationaal rijbewijs is niet nodig op Curaçao!

Verkeersregels 
De verkeersregels zijn vergelijkbaar met die van Nederland en er wordt ook gewoon rechts gereden.  Bij kruispunten en op rotondes heeft het verkeer van rechts altijd voorrang, tenzij op de verkeersborden iets anders staat aangegeven. Bij een T-splitsing heeft het doorgaand verkeer altijd voorrang, ongeacht de rijrichting. Houd er wel rekening mee dat de wegen hier vrij glad zijn dus altijd voldoende afstand houden. 

 

Openbaar vervoer
Curaçao heeft twee typen vervoer: met grote bussen die op het eiland ‘Konvooi’ worden genoemd en met particuliere bussen die je kunt herkennen aan het woord ‘BUS’ op de kentekenplaat. De belangrijkste opstapplaatsen zijn bij het postkantoor bij Waaigat in Punda en bij Riffort Village in Otrobanda. De meeste bussen binnen de stad rijden ieder uur, naar Westpunt iedere twee uur en minder vaak op zondag.

Taxi’s
Taxi’s zijn  te herkennen aan de bordjes en de letters “TX” op het nummerbord. Ze hebben meestal geen bordje boven op het dak. De prijzen zijn gebaseerd op een passagiersaantal van maximaal vier personen voor ritten tussen 6 uur ’s ochtends en 11 uur ’s avonds. Na 11 uur ’s avonds geldt een toeslag van 25%. Het dient aanbeveling om van te voren een prijs af te spreken. Er zijn taxistandplaatsen op het vliegveld Hato en aan de Sha Caprileskade in Punda.

Voorbeelden Taxiprijzen:

De prijs voor een taxirit naar Otrobanda of Punda in Willemstad is ongeveer 55 ANG, naar Mambo Beach bent u langer onderweg en betaalt u 70 ANG. Een taxi van Curaçao Hato Airport naar Jan Thiel kost 80 ANG. Voor meer dan vier personen en ’s nachts betaalt u een toeslag.

Curaçao en geldzaken

* Zorg dat je via je bankapp of bankkantoor je pinpas op Wereldprofiel zet (of midden Amerika bij bij Rabo bank) anders kun je op Curaçao niet pinnen!

* Geld opnemen kost gemiddeld $10 per transactie. Dit betaal je aan de locale bank. Daarnaast betaal je ook nog aan je eigen bank.  Voor pintransacties in het buitenland wordt een koersopslag gerekend van ongeveer 1 tot 1,5 %

Valuta op Curaçao
De officiële munt is de Antilliaanse gulden (ANG) en wordt vaak ook Nederlandse Antilliaanse Florijn (NAF) genoemd.
Je kunt ook bijna overal met US dollars betalen. Alleen krijg je het wisselgeld dan wel in guldens terug en rekenen ze de koers vaak naar zich toe waardoor je wat duurder uit bent als je in dollars betaalt. Daarnaast is het makkelijk omrekenen als je met guldens betaalt. Het is ongeveer de helft.
2 gulden is ongeveer 1 Euro.

Je kan geen Euro’s in Antilliaanse guldens wisselen voor vertrek

Bij banken hebben ze geen Antilliaanse guldens en ook op Schiphol niet. Maar dat is geen probleem. Bij aankomst op Curaçao kun je op de luchthaven meteen guldens pinnen met je Nederlandse pinpas.

  Betalen met je bankpas
Bij de meeste winkels en restaurants kun je gewoon met je pinpas betalen, De VPay passen worden bij sommige vooral kleinere winkels niet aanvaard.

Betalen met je Creditcard 
Met een creditcard kun je bijna overal betalen op Curaçao,

Banken op Curaçao
Banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 8.00 uur ’s ochtends tot meestal 16.00 uur ’s middags.
Soms maar tot 14.00 uur, check dit op internet!

 

Gezondheid

Over het algemeen is Curaçao een eiland met weinig uitzonderlijke gezondheidsrisico’s. Het eten is goed en wordt in de regel hygiënisch bereid, het drinkwater is van goede kwaliteit. Curaçao heeft geen malaria, Zika of andere tropische ziekten en er zijn geen vaccinaties nodig. De muggen zijn soms bijzonder vervelend, maar normaal gesproken niet gevaarlijk. Antimuggenspray of lotion (waarin Deet verwerkt is) is dus wel handig.

Gevaarlijke dieren 
Er komen eigenlijk geen gevaarlijke dieren voor op Curaçao, zelfs geen gevaarlijke slangen. Er zijn aan de Noordkant (waar je sowieso niet mag zwemmen) wel haaien, maar geen gevaarlijke soorten. En heel af en toe spoelt er een Portugees Oorlogsschip aan (een soort kwal) waar je voor op moet passen.

Inentingen
Voor specifieke informatie over vaccinaties en gezondheidsrisico’s verwijzen wij graag naar de website van de gezondheidsorganisatie in uw land die daarover gaat.

Inentingen Curaçao 

“Huisarts
Er zijn veel goede huisartsen en tandartsen op Curaçao en er is ook een goed ziekenhuis. Bij onze huisarts kun je zo binnenstappen. Je rekent gelijk af en je kunt de rekening later declareren bij je zorgverzekering in Nederland.

Apotheken
Er zijn veel apotheken op Curaçao die hier “Botica” heten. Daar kun je terecht voor voorgeschreven medicijnen maar ook alle andere medicijnen zoals paracetamol of ibuprofen die hier niet in de supermarkt verkocht worden.

 

Winkels en Horeca

  Openingstijden
De meeste supermarkten hebben ruime openingstijden en zijn vaak ook op zondag open. De kleine Chinese supermarktjes zelfs op feestdagen en eerste kerstdag. De winkels in Willemstad zijn van maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 18.00 uur geopend. Op donderdagavond is het gezellig in Willemstad tijdens de Punda Vibes en zijn veel winkels tot 20:00 uur geopend. Op Mambo boulevard kun je ook gezellig winkelen.

Supermarkt
Op redelijk korte afstand van Villa San Sebastian Curaçao is een buurtwinkeltje met een klein assortiment. Het is tevens een cafe/restaurant (Marfa’s Good Hangout).

Supermarkten zijn op ongeveer tien minuten met de auto bereikbaar bij het plaatsje Tera Kora. Het is gebruikelijk de persoon die uw boodschappen inpakt en naar de auto brengt een klein bedrag te geven, 1 á 2 NAFL is voldoende.

 

Uitgaan

Curaçao heeft niet het bruisende uitgaansleven van een wereldstad, maar er is tot diep in de nacht genoeg te beleven. Aan het einde van de middag is er in veel bars op het eiland (ook hotel- en strandbars) happy hour met gereduceerde prijzen voor drankjes en soms live muziek. Bij Jan Thiel Beach en Mambo Beach zijn er vaak feesten en op Kokomo beach wordt iedere maand een full moon party georganiseerd. Bij de Punda Vibes is op donderdagavond live muziek op verschillende plaatsen in de binnenstad en wordt de koop- avond afgesloten met een vuurwerkshow om 20.00 uur.

De website K-Pasa biedt uitgebreide informatie over wat er te doen is op Curaçao. 

K-Pasa: Wat is er te doen op Curaçao 

 

Restaurants in de buurt van Villa San Sebastian Curaçao
Op de hoek van de straat zit op 2 km afstand het buurtwinkeltje en cafe/restaurant Marfa’s Good Hangout. Er zijn nog een aantal restaurants zeer dichtbij Villa San Sebastian Curaçao. Op ongeveer 10 minuten afstand vind je nog een aantal restauarants: De Buurvrouw, Landhuis Daniël, El Lanternu en restaurant Bali. Snackbar Grote Berg Patat zit ook op 10 minuten afstand. 
De prijzen in de restaurants liggen over het algemeen iets lager dan in Nederland. Voor € 60 kun je met z’n tweeën al prima dineren.

Fooien
Net als in Nederland is de bediening bij de prijs inbegrepen, maar een fooi wordt natuurlijk altijd gewaardeerd.

Hoe homovriendelijk is Curaçao?
Curaçao is een homovriendelijke vakantiebestemming. In 2015 won Curaçao de ‘Destination Pioneer Award’ die jaarlijks toegekend wordt door The International Gay & Lesbian Travel Association (IGLTA). 

Het weer op Curaçao en het strand

Curaçao heeft een droog tropisch klimaat. De gemiddelde jaar temperatuur is 27 garden en het koelt ’s nachts nauwelijks af, alhoewel er bijna altijd een verkoelende passaatwind waait.

In de regentijd van september tot maart regent het wat vaker dan in de zomer, meestal kort en hevig. Het eiland ligt buiten de hurricane lane, slechts zelden scheert een orkaan langs het eiland.

De beste reistijd op Curaçao
Het is het hele jaar heerlijk op Curaçao met een gemiddelde tempratuur van 27 graden. Let wel in augustus en september is het warmer doordat er vrijwel geen wind staat.

Stranden

Er zijn veel strandjes op Curaçao, de één nog mooier dan de ander en elk met verschillende faciliteiten. Op internet staat uitgebreide informatie over de diverse stranden en hun  faciliteiten. De meeste stranden zijn kosteloos. Soms moet je wel een legitimatie meenemen. Voor ligbedjes betaal je meestal rond de 15 gulden (€7,50).
Je kunt bijna overal gratis parkeren bij de stranden.

Stranden op Curaçao

 

Curacao praktisch

Drinkwater
Het kraanwater hier is heel zuiver, het wordt uit zeewater gedestilleerd en kan prima gedronken worden.

Alarmnummers Curaçao
Politie en brandweer 911 Ambulance 912 Noodgevallen aan zee/kustwacht 113

Op Curaçao verplaats je de auto niet na een ongeval, ook als die auto de weg blokkeert! Je gaat op een veilige plaats staan en belt direct Forensys 9233, deze nemen het ongeluk verder in behandeling voor de verzekeraars. Bel daarna meteen de verhuurder van de auto, deze kan je helpen bij de afwikkeling van het ongeluk en weet waar het vervoermiddel naar toe gesleept dient te worden indien je er niet meer mee kunt rijden. Zorg er ten alle tijden voor dat je de autopapieren bij de hand hebt!  Blijf ook staan als de andere partij er vandoor gaat en ga ook niet in op een verzoek het onderling te regelen! 

Veiligheid
Curaçao is niet onveilig, maar er zijn wel regels die je beter in acht kunt nemen als je een prettig verblijf op het eiland wilt. Het is niet verstandig om ’s avonds na 22.00 uur of ’s nachts op stille, afgelegen plaatsen te lopen, zowel in de stad als op het platteland (dus ook niet op het strand). Het is verstandig om kostbare sieraden, apparatuur (laptops en camera’s) en natuurlijk geld niet in de auto achter de laten. Het spreekt voor zich om ook niet met grote sommen geld de straat op te gaan of met kostbare apparatuur te koop te lopen. Laat spullen, ook duikspullen, nooit onbeheerd op het strand achter.

Taal
Er wordt voornamelijk Papiaments gesproken, maar over het algemeen verstaat en spreekt men ook redelijk goed Nederlands. Steeds vaker kan je ook met Engels terecht!

Stopcontacten
Curaçao heeft 110 volt stopcontacten met rechthoekige gaten. Voor het gebruik van deze stopcontacten is een verloopstekker van type A of type B (adapter Verenigde Staten) of een wereldstekker nodig.  

Villa San Sebastian Curaçao heeft stopcontacten met zowel 110 volt als wel 220 volt in elke studio en bij de ligbedjes bij de  infinity pool!

Recycling op Curaçao

Recycling staat nog in de kinderschoenen op Curaçao maar langzamerhand worden steeds meer initiatieven ontwikkeld op dit punt. Bij sommige supermarkten en tankstations staan bakken voor lege flessen en ander te recyclen materiaal. Op de landfill kunnen burgers gratis recyclemateriaal gesorteerd inleveren. Een grote bouwmarktketen werkt samen met een bedrijf wat alle plastics inzamelt bij bedrijven en supermarkten om er bouwmaterialne van te maken. Deze worden in genoemde bouwmarkten verkocht. Ook wij van Villa San Sebastian Curaçao werken mee aan deze recycling ontwikkeling. In onze eigen milieustraat kunnen gasten spullen gesorteerd inleveren. Zie onze pagina Eco Resort. voor meer informatie over dit onderwerp.  

 

Eco Resort Villa san sebastian Curaçao

Mary de Vries & Huib van Wijngaarden

Adres

Kaminda
San Sebastian 4b
Sint Willibrordus Curaçao

Emailadres

info@villasansebastiancuracao.com

Telefoon

M: +5999-5238441
M: +31-611168232

WhatsApp en bellen via WhatsApp mogelijk

 

Copyright © 2022. All Rights Reserved.