Selecteer een pagina

Praktische tips

 

Op deze pagina kan je een aantal praktische tips vinden over je verblijf op Curacao. Mochten er daarna nog vragen zijn kan je die altijd aan ons stellen!

Meenemen naar Curacao

* Zonnebrand 

 *Aftersun

* Muggen spray (minimaal 25% deet) Voor kinderen tot 2 jaar moet je voorzichtig zijn met deet.

* Azaron of een ander middel tegen insecten beten.

* Primatour tabletten Als je van plan bent om naar klein curaçao te gaan.

* Pet of hoed.

* Luchtige kleding. Ook ’s avonds koelt het nauwelijks af dus vestjes zijn haast nooit nodig.

* Snorkel set

* Sportsandalen gympen of Birkenstocks om te wandelen.

Vervoer op Curacao

Taxi’s zijn duur, Openbaar vervoer is beperkt, lopen, fietsen en brommer rijden is warm en gevaarlijk door het gebrek aan voetpaden, de slechte wegen en slechte verlichting. Daarom is een huurauto de beste manier om het eiland te verkennen.

Auto huren Curaçao
Er zijn veel autoverhuurbedrijven op Curaçao, maar ze zijn niet allemaal even betrouwbaar. Wij werken samen met verhuur maatschappijen waar we zeer goede ervaringen mee hebben. Vraag hiernaar.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig op Curaçao? 
Nee dat is niet nodig

Moet je een bepaalde leeftijd hebben om een auto te mogen huren op Curaçao? 
Nee dat is niet nodig. 

Verkeersregels. 
De verkeersregels zijn vergelijkbaar met die van Nederland en er wordt ook gewoon rechts gereden. Houd er wel rekening mee dat de wegen hier vrij glad zijn dus altijd voldoende afstand houden. 

 

Openbaar vervoer
Curaçao heeft twee typen vervoer: met grote bussen die op het eiland ‘Konvooi’ worden genoemd en met particuliere bussen die je kunt herkennen aan het woord ‘BUS’ op de kentekenplaat. De belangrijkste opstapplaatsen zijn bij het postkantoor bij Waaigat in Punda en bij Riffort Village in Otrobanda. In de stad betaal je 2 NAfl., naar Westpunt 2,50 NAfl. De meeste bussen binnen de stad rijden ieder uur, naar Westpunt iedere twee uur en minder vaak op zondag.

Taxi’s.
Taxi’s zijn  te herkennen aan de bordjes en de letters “TX” op het nummerbord. Ze hebben meestal geen bordje boven op het dak. De prijzen zijn gebaseerd op een passagiersaantal van maximaal vier personen voor ritten tussen 6 uur ’s ochtends en 11 uur ’s avonds. Na 11 uur ’s avonds geldt een toeslag van 25%. Het dient aanbeveling om van te voren een prijs af te spreken. Er zijn taxistandplaatsen op het vliegveld Hato en aan de Sha Caprileskade in Punda.

Voorbeelden Taxiprijzen:
Van de luchthaven naar Jan Thiel gebied: USD 38 – USD 45 (20km)
Van de luchthaven naar Otrobanda USD 20 – USD 28 (10km) 

 

Curacao en geldzaken

* Zorg dat je via je bank app of bankkantoor je pinpas op Wereldprofiel zet (of midden Amerika Rabo bank) anders kun je op Curaçao niet pinnen!

* Geld opnemen kost gemiddeld $10 per transactie. Dit betaal je aan de locale bank. Daarnaast betaal je ook nog aan je eigen bank.  Voor pintransacties in het buitenland wordt een koersopslag gerekend van ongeveer 1 tot 1,5 %

Wat is de de valuta op Curaçao?
De officiële munt is de Antilliaanse gulden, maar je kunt ook bijna overal met US dollars betalen. Alleen krijg je het wisselgeld dan wel in guldens terug en rekenen ze de koers vaak naar zich toe waardoor je wat duurder uit bent als je in dollars betaald. Daarnaast is het makkelijk omrekenen als je met guldens betaald. Het is ongeveer de helft. 2 gulden is ongeveer 1 Euro.

Moet ik vooraf Euro’s in guldens wisselen voor Antilliaanse guldens als ik naar Curaçao ga?

Dat kan niet. Bij banken hebben ze geen Antilliaanse guldens en ook op Schiphol niet. Maar dat is geen probleem. Bij aankomst op Curaçao kun je op de luchthaven gelijk guldens pinnen met je Nederlandse pinpas.

Zorg wel dat je je pas wel op wereldprofiel of op midden Amerika profiel hebt staan. Dit kun je regelen bij je bank of via je bank app. Anders kun je niet pinnen op Curaçao! 

Betalen met je bankpas 
Bij de meeste winkels en restaurants kun je gewoon met je pinpas betalen.

Creditcard 
Met een creditcard kun je ook vaak betalen op Curaçao,

Banken op Curaçao
Banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 8.00 uur ’s ochtends tot 15.30 uur ’s middags.

Gezondheid

Over het algemeen is Curaçao een eiland met weinig uitzonderlijke gezondheidsrisico’s. Het eten is goed en wordt in de regel hygiënisch bereid, het drinkwater is van goede kwaliteit. Curaçao heeft geen malaria of andere tropische ziekten en er zijn dus geen vaccinaties nodig. De muggen zijn soms bijzonder vervelend, maar niet gevaarlijk. Antimuggenspray of lotion (waarin Deet verwerkt is) is dus wel handig.

Gevaarlijke dieren 
Er komen eigenlijk geen gevaarlijke dieren voor op Curaçao, zelfs geen gevaarlijke slangen. Er zijn aan de Noordkant (waar je sowieso niet mag zwemmen wel haaien, maar geen gevaarlijke soorten) En heel af en toe spoelt er een Portugees Oorlogsschip aan (een soort kwal) waar je voor op moet passen.

Zika
Zika komt wel voor maar is niet echt een probleem op Curaçao. Voor meer informatie hierover: https://www.naarcuracao.com/zika-curacao/

Huisarts
Er zijn veel goede huisartsen en tandartsen op Curaçao en er is ook een goed ziekenhuis. Bij onze huisarts kun je zo binnenstappen. Je rekent gelijk af en je kunt de rekening later declareren bij je zorgverzekering in Nederland.

Apotheken
Ja, er zijn heel veel apotheken die op Curaçao, Botica heten. Daar kun je terecht voor voorgeschreven medicijnen maar ook alle andere medicijnen zoals paracetamol of ibuprofen die hier niet in de supermarkt verkocht worden.

Inentingen
Voor specifieke informatie over vaccinaties en gezondheidsrisico’s verwijzen wij graag naar de website van de gezondheidsorganisatie in uw land die daarover gaat.

Winkels en Horeca

Openingstijden
De meeste supermarkten hebben ruime openingstijden en zijn vaak ook op zondag open. De kleine Chinese supermarktjes zelfs op feestdagen en eerste kerstdag. De winkels in Willemstad zijn van maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 18.00 uur geopend. Op donderdagavond is het gezellig in Willemstad tijdens de Punda Vibes en zijn veel winkels tot 20:00 uur geopend. Op Mambo boulevard kun je ook gezellig winkelen.

Supermarkt
Op loopafstand van Villa San Sebastian is een buurtwinkeltje, Williwood, met een klein assortiment. Het is tevens een cafe/restaurant.

Supermarkten zijn op ongeveer vijf minuten met de auto bereikbaar bij het plaatsje Tera Kora. Het is gebruikelijk de persoon die uw boodschappen inpakt en naar de auto brengt een klein bedrag te geven, 1 á 2 NAFL is voldoende.

 

 Uitgaan

Curaçao heeft niet het bruisende uitgaansleven van een wereldstad, maar er is tot diep in de nacht genoeg te beleven. Aan het einde van de middag is er in veel bars op het eiland (ook hotel- en strandbars) happy hour met gereduceerde prijzen voor drankjes en soms live muziek. Bij Jan Thiel Beach en Mambo Beach zijn er vaak feesten en op Kokomo beach wordt iedere maand een full moon party georganiseerd.

De gratis uitgaanskrant Pasa bon en de website https://pasabon.com geeft uitgebreide informatie over wat er te doen is op Curacao.

Waar kun je salsa dansen op Curaçao?
Bij mundo Bizarro is er iedere donderdag avond live muziek en kun je dansen. Op donderdag is er ook bij het rif fort live muziek en dansen

Restaurants in de buurt van Villa San Sebastian
Op de hoek van de straat zit op loopafstand het buurtwinkeltje en cafe/restaurant Williwood. Er zijn nog een aantal restaurants zeer dichtbij Villa San Sebastian. Deze bereik je met de auto in 5 tot 10 minuten.

Wat kosten uit eten op Curaçao?
Dat ligt natuurlijk erg aan het restaurant. De prijzen liggen over het algemeen iets lager dan in Nederland. Voor € 60 kun je met z’n tweeën al prima dineren.

Fooien
Net als in Nederland is de bediening bij de prijs inbegrepen, maar een fooi wordt natuurlijk altijd gewaardeerd.

Hoe homovriendelijk is Curaçao?
Curaçao is een homovriendelijke vakantiebestemming. In 2015 won Curaçao de ‘Destination Pioneer Award’ die jaarlijks toegekend wordt door The International Gay & Lesbian Travel Association (IGLTA). Er zijn veel homovriendelijke plekken, zoals Kokomo Beach, Mambo Beach, Grand Café De Heeren en de strandbars bij Seaquarium

Weer Curacao en het strand

Curaçao heeft een droog tropisch klimaat. De gemiddelde jaar temperatuur is 27 garden en het koelt `s nachts nauwelijks af, alhoewel er bijna altijd een verkoelende passaatwind waait.

Af en toe regent het op het eiland van september tot maart wat vaker dan in de zomer, meestal kort en hevig. Het eiland ligt buiten de hurricane lane, slechts zelden scheert een orkaan langs het eiland.

Wat is de beste reistijd in Curaçao?
Het is het hele jaar heerlijk op Curaçao met een gemiddelde tempratuur van 27 graden.

Stranden

Er zijn veel strandjes op Curaçao, de een nog mooier dan de andere en elk met verschillende faciliteiten. Op internet staat veel uitgebreide informatie over de diverse stranden en hun  faciliteiten. We geven u graag advies.

Wat is de entree voor stranden op Curaçao?
De meeste stranden zijn kosteloos. Soms moet je wel legitimatie meenemen.

Wat kosten ligbedjes op Curaçao?
Meestal betaal je rond de 15 gulden (€7,50) voor een bedje.

Parkeren
Je kunt bijna overal gratis parkeren bij de stranden. Vaak is er ook bewaking aanwezig

Curacao praktisch

Drinkwater
Het kraanwater hier is heel zuiver, het wordt uit zeewater gedestilleerd en kan prima gedronken worden.

Alarmnummers Curaçao
Politie en brandweer 911 Ambulance 912 Noodgevallen aan zee/kustwacht 113

Stopcontacten
Curaçao heeft 110 volt stopcontacten met rechthoekige gaten. Voor het gebruik van deze stopcontacten is een verloopstekker van type A of type B (adapter Verenigde Staten) of een wereldstekker nodig.  

Villa San Sebastian stopcontacten met zowel 110 volt als wel 220 volt in elke studio!

Veiligheid
Curaçao is niet onveilig, maar er zijn wel regels die je beter in acht kunt nemen als je een prettig verblijf op het eiland wilt. Het is niet verstandig om ’s avonds na 22.00 uur of ’s nachts op stille, afgelegen plaatsen te lopen, zowel in de stad als op het platteland (dus ook niet op het strand). Het is verstandig om kostbare sieraden, apparatuur (laptops en camera’s) en natuurlijk geld niet in de auto achter de laten. Het spreekt voor zich om ook niet met grote sommen geld de straat op te gaan of met kostbare apparatuur te koop te lopen. Laat spullen, ook duikspullen, nooit onbeheerd op het strand achter.

Taal
Er wordt voornamelijk Papiaments gesproken, maar over het algemeen verstaat en spreekt men er ook redelijk goed Nederlands. Steeds vaker kan je ook met Engels terecht!

Boek die droomvakantie nu en stuur ons een bericht met uw wensen, gebruik het onderstaande formulier hiervoor. U krijgt binnen enkele uren een reactie.

Villa san sebastian

Mary de Vries & Huib van Wijngaarden

Adres

San Sebastian 32
Sint Willibrordus (Williwood) Curaçao

Emailadres

info@villasansebastiancuracao.com

Telefoon

M: +5999-5238441
M: +31-611168232

WhatsApp en bellen via WhatsApp mogelijk

 

Copyright © 2022. All Rights Reserved.